60 min. bereiden | 6 personen | 120 calorieën
Soto Ayam (Saoto) is een kippensoep die populair is in Maleisië en Indonesië.
Dit soto ayam-recept is eenvoudig en authentiek en is de heldere versie.
Er zijn veel aanpassingen en recepten van Soto Ayam in verschillende regio’s en landen, maar ik vind dit recept natuurlijk het lekkerst. 🙂
1 ding waar we het allemaal over eens zijn is dat gember en laurierblad niet in deze soep thuishoort!
Gember en laurierblad hoort sowieso niet in de Indonesische keuken thuis!
Laos (Galangal) en Daun Salamblad daarentegen weer wel en ik denk dat daar de verwarring is ontstaan.
Saoto soep zit boordevol smaak door de combinatie van pittige bouillon en knapperige toppings. Deze Soto Ayam is een must voor elke dag van het jaar.
In deze cursus leer ik je 3 soto’s! Are you ready?
Put your Masterchef hat on and let’s get cooking!
Soeppan
Soeplepel
Aardappel machine
(optioneel voor als je de aardappel sticks zelf wilt maken)
5 tenen knoflook
1,5 ui
5 cm verse laos
5 daun salam bladeren
4 stengels sereh citroengras
2 liter kraanwater
Zout naar smaak of kippenbouillon
Of aardappelen en rijstnoedels om zelf te bakken (zie video)
Bak de kipfilet goudbruin en snijd de kip in plakjes
Maak de tauge schoon door de bruine uiteinden weg te halen. Snijd de selderij fijn.
Schil de aardappelen en doe in de aardappel machine.
(klaargemaakte aardappel chips frietjes gemengd met gebakken rijstnoedels mag je natuurlijk ook kopen)
Bak de aardappel sticks en lek af op keukenpapier. Vervolgens bak je de rijstnoedels en lek ook af op keukenpapier.
(net als bij de aardappel chips frietjes kan je de gebakken rijstvermicelli mix bij de toko kopen)
De peper stoom je samen met de knoflook in een foliepapier en leg je in de rijstcooker bovenop de rijst wanneer de rijst natuurlijk al is gekookt. Je kan de peper ook samen met de knoflook in een boterhamzakje doen en 10 min in de magnetron, daarna fijn stampen .
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in ca. 8 min. hard, laat schrikken en pel. Halveer de eieren.
Doe in elk soepbord wat rijst, selderij, taugé, spitskool(optioneel) gebakken knoflook, gebakken aardappel en rijstnoedel mix en een halve ei. Schenk de hete bouillon erop. Bestrooi de soep met de gebakken uitjes.
Let’s say NO to food waste!
Heb je nog bouillon over?
Kook dan wat spaghetti zoals op de verpakking en maak van de leftover bouillon SOTO MIE!
Heb je nog ingrediënten over zoals: selderij, gebakken uien, gebakken kip en tauge? Die ingrediënten mogen natuurlijk ook in de Soto Mie.
De gebakken aardappel sticks en rijstnoedel mix mag je bewaren voor als je een andere keer Soto Ayam maakt.
Heb je na de Soto Mie nog wat gesneden selderij en peper over? Dat mag je in de vriezer gooien voor de volgende keer. Zo gaat niets de prullebak in.