De gezondheidsvoordelen van voeding

We beseffen steeds meer, dat we voor een gezonde maaltijd een plan moeten maken.
De maaltijd moet niet enkel en alleen zijn om de maag te vullen. Zoals ik al eerder aangaf rennen mensen van hot naar her en hebben ze geen tijd voor zichzelf om een goede maaltijd op tafel te zetten. In de meeste gevallen wordt er vooral rekening gehouden met het budget en zal er gekeken worden naar voedsel met veel calorieën dat de maag goed vult.
 
Nu de dag, zijn vitamines, super food en andere voedingstoffen een begrip geworden. We willen gezonder en lekkerder eten en gaan niet meer zo snel voor ongezond.
Er is natuurlijk een groot onderscheid tussen calorieën en vitamines. Een goede maaltijd moet voldoende voedingsstoffen hebben, zodat het het lichaam geheel ten goede komt zoals de weerstand tegen ziekte te verhogen- in staat zijn arbeid te verrichten en heel belangerijk reservestoffen op te bouwen. Het lichaam slijt voortdurend, moet steeds opgebouwd worden en gezond en sterk gehouden worden door voedingsstoffen.
 
Bouwstoffen
Eiwitten zijn nodig voor de groei, opbouw en in standhouding van het lichaam.
Beschermende stoffen – vitamines
Vitamines komen van nature in voedingsmiddelen voor.
De belangerijkste zijn : de vitamines A. B.C en D.
 
Vitamine A : beschermt de slijmvliezen en verhoogt de weerstand tegen infectieziekten en oogziekten. Mensen die te weinig vitamine A binnen krijgen zien slecht in het donker (nachtblindheid).
 
Vitamine B -complex : ze beschermen het zenuwstelsel, zijn nodig voor de normale groei en eetlust. Ze spelen ook een belangerijke rol bij de verbranding van koolhydraten en vetten in het lichaam.
 
Vitamine C : heeft invloed op de algemene weerstand van ons. Bij voldoende gebruik worden we minder gauw grieperig.
 
Vitamine D : voorkomt rachitis. Kinderen die lijden aan deze ziekte hebben te zwakke botten, waardoor ze kromme benen krijgen. In ons lichaam kan vitamine D gevormd worden wanneer de onbedekte huid zonlicht krijgt.
 
Voedingsmiddelen waarin de bouwstoffen te vinden zijn
 
Eiwitten
 
melk
eieren
kaas
vlees
kip
vis
garnalen
peulvruchten
 
Beschermende stoffen in de vitamines
 
Vitamine A
melk
boter
groene groenten en bladgroenten
 
Vitamine B
peulvruchten
gestoomd rijst
groenten
melk
varkensvlees
 
Vitamine C
sinaasappels
grapefruit
citroenen en andere citrusvruchten
kersen
paprika
ananas
tomaten
rauwe groenten
 
Vitamine D
melk
boter
eieren
 
Brandstoffen
 
Vet
In alle vetsoorten, room,melk,kaas, eieren, noten, vette vis, vlees, olie bak en braadvet bestaan geheel uit olie.
 
Suiker en Koolhydraten
Brood, aardvruchten, bananen, aardappelen, meelsoorten, rijst,suiker, suikerriet, honing, gelei, marmelade, snoep etc.
Bij veel gebruik van vet, suiker en meel (brood) wordt het overtollige in het lichaam opgespaard. Vooral rond de heupen en buik. Het gevolg daarvan is dat men dikker wordt.
 
Calorieën
Het eten moet verteren of verbranden, hierbij komt er warmte vrij. Vetten, suiker en meel producten als brandstof is afhankelijk van de hoeveelheid energie of warmte die ze kunnen leveren.
Een maatstaf hiervoor is de calorische waarde of warmte waarde.
Vet heeft een hoge verbrandings- of calorische waarde.
Groenten en vruchten hebben weinig calorische waarde.
Iemand die zwaar fysiek arbeid verricht heeft een meer vette voeding nodig dan een ander die alleen met de hersen moet werken.