Keukengerei Indonesische Keuken

Vroeger werd Indonesisch eten op een houtskoolvuurtje klaargemaakt. Dit vuurtje geeft een aparte smaak aan het gerecht. Tegenwoordig koken we op een gasfornuis of elektrische platen. Het effect hiervan is dat het lekkere hout en rookgeur ontbreekt.
 
De tjobek en oelek
De tjobek (wrijfsteen) en de oelek (wrijfhout) die dienen om de kruiden fijn te wrijven en te mengen.
De Tjobek en Oelek kan je ook vervangen door een vijzel of stamper van hout.
 
De wadjan
De Wadjan ook wel wok genoemd is een ijzeren pan die ook verkrijgbaar is in een aluminium uitvoering. Deze pan is diep en heeft een ronde bodem. De wadjan wordt vaak gebruikt en is onmisbaar in de Indonesische keuken.
 
Bij de wadjan gebruiken we een steunring om te voorkomen dat de pan gaat wankelen. Bij de wadjan hoort ook een sodet, een platte lepel voor het opscheppen.
 
De soeppan en soeplepel
Een soeppan en soeplepel mag zeker niet ontbreken als je Soto Ayam gaat maken.
 
De rijstcooker
Vroeger werd er gebruik gemaakt van de rijststomer (een dubbele stoompot). Tegenwoordig gebruiken we de rijstcooker. Bij het stomen is de rijst meestal iets zachter en de rijst brandt ook niet makkelijk aan. Gekookte rijst is iets droger.
 
Hoewel er modern keukengerei verkrijgbaar is, zijn er Indonesiers die hun eten nog op de oude manier bereiden. De bereidingswijze met modern keukengerei kan natuurlijk ook maar dat laat ik helemaal aan jou over.